Seizoen 1

Helenaveen

Aflevering 10, 1998, 19 minuten

René waagt zijn leven in het hoogveen van De Peel. Hoe ontstaat dat eigenlijk? En wat zijn eendagsputten? Naar wie is Helenavaart genoemd en waarom woonden er zoveel Groningers en Drenthen in Helenaveen? Met de turfstrooiselfabriek deed de industrie er zijn intrede en dat leidde tot een enorm spoorwegemplacement in deze uithoek van Brabant.

3

Afleveringen in de buurt

Reacties

Toos van der Aa zei op 3 september 2020 om 18:31

Dit doet me denken aan de broer van ons Opoe. Als 19 jarige ging hij met nog 3 andere mannen uit SintMichielsgestel turf steken in Helenaveen. . Ze reisden met de stroomtram ,de Goede Moordenaar genoemd, naar Helmond en van daar uit naar hun werk .Op 24 maart 1900 terug op weg naar huis ,is hij even buiten Helmond van de spoortram gevallen en verbrijzeld. Allerlei akten heb ik kunnen vinden ,.Weet intussen dat hij begraven is op het kerkhof in de Molenstraat in Helmond .Mijn opoe was toen 17 jaar en heeft daar nooit over verteld.Als iemand het verhaal van Henricus van der Steen , geb.12 mei 1899, uit SintMichielsgestel aan zou kunnen vullen zou ik U heel dankbaar zijn.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 4 september 2020 om 09:14

Beste Toos, wat een triest verhaal. En wat zal dat veel verdriet hebben gebracht binnen de familie. Heb je toevallig al eens je vraag gesteld aan het RHC Eindhoven, of er misschien processen-verbaal van politie of veldwachter zijn van die tijd? (www.rhc-eindhoven.nl)

BHIC Paul zei op 15 september 2020 om 10:09

In de krant De Echo van 28 maart 1900 staat op de voorpagina een berichtje over dit ongeval.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Restricted HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.