Seizoen 1

Landgoed Mattemburgh

Aflevering 4, 1998, 20 minuten

Beleef een natuuraflevering van 'De Wandeling', van de wetlands onder de Brabantse Wal naar het landgoed Mattenburgh. René bekijkt het bosreservaat, de Franse en de Engelse tuinen van het landgoed, dat ooit eigendom was van de rijke familie Cuypers. Ze bouwden er wat ze zelf een 'klein buitenverblijf' noemden, maar ook een fraai theehuisje met een ijskelder eronder.

3

Afleveringen in de buurt

Reacties

Aike Martens zei op 30 december 2019 om 19:21

Van dit soort tv krijg ik nooit genoeg
Geweldige presentatie van de hr. Bastiaanse😊👍👍

Hans Oerlemans zei op 11 februari 2021 om 10:55

Mooi filmpje maar er is nog veel meer als het om "ijskelders" gaat.
aan de andere kant van de A58 nabij het Mee Ven zijn naar mijn mening nog meer ijskelders in het bos verscholen. Bij 4 stuks kan ik naar binnen kijken door invlieg spleten voor vleermuizen. Of. is de oorsprong toch iets anders of het gebruik anders geweest. dan denk ik aan schuilplaatsen voor smokkelaars en vooral de soldaten die hier in de bossen hun schuilplaats zochten toen zij waren ingezet om Antwerpen en de doorgang naar Zeeland moesten verdedigen. Hoe oud zijn die ruimten. Er zijn nog meer heuvels waarvan ik denk dat het dergelijke kelders zijn. Wie kan mij meer vertellen.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 12 februari 2021 om 08:52

Beste Hans, hartelijk dank voor je reactie op dit filmpje van René Bastiaanse. Je vraag is een hele specifieke vraag, waarvan ik hoop dat mede-lezers je daar verder mee kunnen helpen. Het gebruik van ijskelders is bekend, maar of het ook door anderen, b.v. jouw veronderstelling door smokkelaars, gebruikt werd, kan ik je helaas niet zeggen.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Restricted HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.