Seizoen 2

Tilburg en Peerke Donders

Aflevering 17, 2000, 15 minuten

Deze wandeling begint in het huis van Peerke Donders, waar René vertelt over het leven van de zalig verklaarde missionaris. Van daaruit passeren we weverswoningen richting het centrum, terwijl René vertelt over de bloeiende textielindustrie van vroeger en de verstandhouding van rijke fabrikanten en arme arbeiders. Rond 1900 telde Tilburg al zo'n veertig grote fabriekcomplexen. Denk aan Jurgens, Van Besouw, Mutsaers en Mommers. In het Nederlands Textielmuseum geeft hij uitleg bij het spinnen en weven. We ontdekken de oorsprong van de naam 'Kruikezeikers', zoals de inwoners van Tilburg zichzelf tijdens carnaval noemen.

2

Afleveringen in de buurt

Reacties

Eduard de Koning zei op 4 november 2021 om 17:04

Rene zegt in deze aflevering dat Peerke Donders in 1890 ?? geboren is .... maar volgens Wikipedia is dit in 1809.
Want later noemt hij zijn sterfdatum in 1887 (wat juist is) dus dat moest ik eventjes nakijken dat hij niet 3 jaar na zijn sterfdatum geboren is... :-)
Verder geniet ik ervan om alle afleveringen te kijken.
Heelwat geschiedenis feiten waarvan ik niet op de hoogte was en ook om bij mijn volgende bezoek aan Nederland enkele plekjes zelf te gaan bezoeken.

BHIC Lisette zei op 5 november 2021 om 20:38

Bedankt voor je reactie, Eduard! Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Peerke is in 1809 geboren en niet in 1890. Heel fijn om te horen dat je verder erg hebt genoten van de afleveringen van De Wandeling. En heel leuk dat het programma je ook inspiratie biedt voor je volgende bezoek aan ons land. Hartelijk dank voor je bijdrage!

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Restricted HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.