We wandelen door de Kempen, nabij de Belgische grens, in een gebied dat van van de 15e tot de 19e eeuw het domein van de 'teuten' was. Deze handelaren legden te voet flinke afstanden af, tot in het noorden van Frankrijk toe. Bekendst waren de koperteuten, naast bijvoorbeeld de luizenteuten en de taftteuten. Hoe kwamen zij aan hun waren? Hoe ging zo'n reis in z'n werk? René vertelt over de oude routes die zij volgden, de gouden handel in bloedzuigers en mensenhaar, het werk van 'de lubberaar' en de teutenhuizen. Verkleed als teut, met rieten mand op de rug, hoge hoed en wandelstok, trotseert René de heide, om uiteindelijk te arriveren in streekmuseum de Acht Zaligheden en een kapel gebouwd met teutengeld.
Reacties
Wat een heerlijk programma en een leuke aflevering over de Kempen. Alleen jammer dat mijn geboortedorp Hapert nooit in een aflevering is behandeld. Een aflevering als deze had een mooi bruggetje kunnen vormen naar het Kempische dorp, waarvan de inwoners nog altijd Gapers genoemt worden, en dit te danken heeft aan een echelteut. Mocht de inmiddels gepensioneerde René Bastiaanse ooit nog het geweldige idee krijgen om het programma een vervolg te geven, dan lijkt het me leuk als Hapert voorkomt in het programma. Denkend aan het verhaal achter de Cartierheide, waar deze aflevering ook is opgenomen, de verering van de heilige Donatus en bijvoorbeeld Geuze Els, de oermoeder van de Kempische protestanten. Denk ik zo dat er genoeg onderwerpen zijn om een programma te vullen.
Dat lijkt me inderdaad genoeg interessant materiaal voor een aflevering over Hapert! Bedankt voor je leuke reactie Bas en fijn om te horen dat je van het programma hebt genoten. Wat zou het leuk zijn als er nog eens een vervolg gemaakt zou worden, wie weet ...
Inderdaad Bas een mooie serie.
Reactie toevoegen