Seizoen 2

Strabrechtse Heide

Aflevering 3, 1999, 14 minuten

We trekken het land in rondom kasteel Heeze en zien een schapenherder met zijn hond en kudde in actie. In vroeger tijden graasden er nog tienduizenden van deze dieren en dat was ook hard nodig om de grond vruchtbaar te houden, maar de introductie van kunstmest maakte de wollige herkauwers al gauw overbodig. Ook vertelt René over onkruidakkers, als bron van leven, terwijl heikikkers, bijenwolven, een zeldzame wespspin en andere boeiende beestjes zijn pad kruisen. We passeren een Pingoruïne, het 'rond venneke' en eindigen op de grens van vijf voormalige heerlijkheden. Weet jij welke?

4

Afleveringen in de buurt

Reacties

antoon van lankvelt zei op 15 april 2021 om 23:19

Mooi filmpje over de Strabrechtse Heide

BHIC Mariet Bruggeman zei op 16 april 2021 om 15:45

Bedankt voor je leuke reactie Antoon. Was er nog iets speciaals aan dit filmpje wat je écht heel leuk vindt?

antoon van lankvelt zei op 16 april 2021 om 22:14

Ik vond vooral de kudde met schapen interessant dat komt mijn vader Thies van Lankvelt was van 1935 tot 1950 schapenhandelaar. Zoals ook zijn zwager
( mijn oom) Frans Cobussen dat was van 1910 tot 1935. Die had over de hele Peel schapen lopen bij verschillende keuterboertje. Hij liet ook veel kudde schapen vervoeren naar Belgie. Brussel en Antwerpen naar de haven.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 19 april 2021 om 09:30


Wat leuk Antoon, dat juist dát gedeelte voor jou zo interessant was en herkenbaar. Hielp je zelf ook wel eens mee met de verzorging of het vervoer van de schapen?
 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Restricted HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.