Seizoen 7

Tilburg Wilhelminakanaal

Aflevering 1, 2004, 18 minuten

Het Wilhelminakanaal, van Geertruidenberg tot aan Aarle-Rixtel, werd aangelegd in de periode 1910-1923. René vertelt over de totstandkoming van deze waterweg, waaraan Tilburg zijn haven dankt. Waar werd bijvoorbeeld al dat water vandaan gehaald? De wandeling voert langs een gekoppelde tweetrapssluis, uniek in Nederland en de enige die nog in gebruik is, richting een woonboot, waar we binnen een kijkje nemen. Daarna steken we met een andere boot het kanaal over, waarbij René de kans grijpt om ons te vertellen over de begroeiing langs de kant. We kijken mee hoe de brugwachter te werk gaat en eindigen bij de Piushaven.

2

Afleveringen in de buurt

Reacties

maria merkx zei op 27 August 2021 om 16:16

Mooi gedaan. Roept veel op! Maar ook vragen?

Wie kent het schip "De Vijf Gebroeders". Uit de periode 1933 / 1947 ? ?
uit de binnenvaart, vervoerde o.a. zand , grind enz. .. ?
De vracht was vaak bij inkoop via Rotterdam? ( Schip was mogelijk van de gebroeders: Van den Oever. ? ? ? ) Schipper was Toon en Rika ??

BHIC Mariet Bruggeman zei op 30 August 2021 om 11:23

Bedankt voor je compliment én voor je vraag, Maria. De schepenregistratie heeft altijd plaatsgevonden bij het kadaster, nu nog steeds trouwens. Maar of ze bij het kadaster die registratie van de jaren 1933-1947 nu nog hebben, dat durf ik niet te zeggen. Wij hebben die registratie helaas niet in onze depots. Maar misschien vind je nog wat meer informatie over dit schip op www.delpher.nl. Dit is een landelijke krantendatabase waar je door heen kunt zoeken.

Hopelijk levert dit je toch weer wat meer informatie op. Succes !

 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Restricted HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.