Seizoen 3

Willemstad

Aflevering 20, 2001, 13 minuten

In het meest noordwestelijke puntje van Brabant, in de 16e eeuw nog een woestenij van schorren en slikken, lag ooit het dorpje Ruigenhil. De eigenaar ervan, de markies van Bergen op Zoom, liet het omringende gebied inpolderen. Dat was vlak voor de Tachtigjarige Oorlog, aanleiding voor René om te vertellen over de stroom politieke en religieuze vluchtelingen die deze op gang bracht en over de omgang tussen katholiek en protestant. Maar ook over Willem van Oranje en zijn besluit, om op de locatie van Ruigenhil een vesting te bouwen: Willemstad. René bezoekt in deze plaats de oudste protestantse kerk van Nederland, het kerkhof, het wachthuisje bij de Waterpoort en een fort uit de tijd van Napoleon. Ook leren we wie "de Rozemarijntjes" waren.

2

Afleveringen in de buurt

Reacties

harry zei op 30 september 2023 om 22:12

ben 80 en 60 jaar geleden mijn eerste trouwreportage op het oude raadhuis en kerk Willemstad gemaakt.en nog 35 jaar per zeilboot bezocht.Wat een herinneringen!

BHIC Lisette zei op 3 oktober 2023 om 10:04

Dan moet het vast heel leuk zijn om deze aflevering te bekijken, Harry :) Bedankt voor het delen van je mooie herinneringen!

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Restricted HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.