Seizoen 4

Diessen

Aflevering 10, 2001, 18 minuten

Het thema religie loopt als een rode draad door deze aflevering. René vertelt over de band tussen Hercules en Diessen; over de heilige rivier waaraan deze plaats zijn naam dankt; over de missionaris Willibrord die die er een kerk stichtte en een bron liet opwellen en over pastoor Notten, die zijn tijd vooruit was in het bespreekbaar maken van geslachtsgemeenschap en zwangerschap. Er wordt een bezoek gebracht aan de kerk en het kerkhof, basisschool Willebrordus, het "Mieltjesbos" ofwel "Annanina's Rust" - met uitleg waar die namen vandaan komen - en we eindigen op de plek waar ooit het speelveld lag van de Rooms-Katholieke Diessense Sportvereniging, en het mooiste doelpunt ooit werd gemaakt.

2

Afleveringen in de buurt

Reacties

Eduard de Koning zei op 14 januari 2024 om 13:33

Annanina's Rust is prima uitgelegd door René aan die 2 meisjes.
Maar is er iets meer bekend van Annanina zelf, en wat er verder met haar gebeurd is na het overlijden van haar minnaar mnr de notaris?
Ik neem aan dat ze geen baantje kreeg aangeboden van zijn vrouw... :-)

BHIC Hilde zei op 15 januari 2024 om 10:59

Haha, de kans dat zij een baantje of geld van de weduwe kreeg, lijkt me ook niet heel groot :-)

Ik heb helaas niets over Anna kunnen vinden. Dat alleen haar voornaam bekend is, helpt natuurlijk niet echt mee. Wel heb ik de Memorie van Successie van haar minnaar nagekeken. Zijn vrouw krijgt alles, voor zijn minnares is in zijn nalatenschap niets geregeld. Al wordt er wel genoemd dat 1000 gulden van die nalatenschap 'vrij besteedbaar is' door de overledene. Wat daarmee bedoeld wordt... geen idee. Wellicht is dat bedrag naar Anna gegaan, maar door de bijzondere verwoording (misschien expres gedaan met het oog op discretie..?) is dat lastig hard te maken.

Je zou de vraag eens neer kunnen leggen bij de Heemkundekring van Diessen. https://www.erfgoeddiessen.nl Er bestaat een kans dat zij wel meer weten over wie deze minnares precies was, en misschien ook over wat er met haar na zijn overlijden gebeurd is.

 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Restricted HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.