Over De Wandeling

Tussen 1998 en 2005 zond Omroep Brabant het programma De Wandeling uit. Wekelijks namen René Bastiaanse en zijn cameraman – meestal Léon Hagedoorn – zo’n 400.000 kijkers op sleeptouw door onze provincie.

Televisieprogramma

Het programma was daarmee immens populair. Meestal wordt er, al wandelend en soms varend, een stad, dorp of gebied bezocht. Moeilijke situaties worden daarbij niet geschuwd. René vertelt de meest smeuïge weetjes over de plaatselijke geschiedenis en de natuur op badinerende en vaak humoristische wijze aan de cameraman, die uitdrukkelijk bij de inhoud betrokken is. Een enkele keer is het programma meer thematisch, zoals de afleveringen Joden in Brabant, Zigeuners en Van sperma tot sudderlap. En soms wordt er ook "over de grens" gekeken: in het Belgische deel van het oude hertogdom Brabant, in Gelderland of Zuid-Holland.

Maar liefst 240 afleveringen werden er gemaakt en ze behoren nog steeds tot het collectieve geheugen van de Brabanders. Omroep Brabant heeft ze dan ook nog lang via internet getoond, maar is daar uiteindelijk mee gestopt. Toch bleef er vraag naar het programma en het BHIC heeft daarom besloten ze opnieuw beschikbaar te stellen via deze website.

Missie

Als hét centrum voor de geschiedenis van Noord-Brabant heeft het BHIC de missie om zoveel mogelijk mensen historische informatie en beleving te leveren over die Brabantse geschiedenis.

De Wandeling heeft als doel het delen van die kennis en informatie, maar toch vooral ook van het plezier dat de kijkers van deze serie hebben (en kunnen) ervaren.