Het dorp Bokhoven was vanaf de veertiende eeuw tot aan de Franse Revolutie volstrekt zelfstandig. Het had eigen regels en de hertog van Brabant had er niets te zeggen. Het was een zeer strategisch gelegen graafschap van het Heilige Roomse Rijk, waar ook na de protestantse reformatie het katholicisme openbaar mocht worden gepraktiseerd. René bezoekt een zestiende-eeuws kerkje en het praalgraf van de graaf en gravin. Hij vertelt over de drossaard, die in de 17e en 18e eeuw meer bevoegdheden kreeg; over het Dinghuis, de bedevaart en processie van de heilige Cornelius en de bijbehorende broederschap, die op het hoogtepunt wel zo'n 20.000 leden telde.
Reacties
Het interieur van het kerkje van bokhoven was na de oorlog weg ,daar is toen voor gebruikt het interieur van het kerkje van Dennenburg bij Ravenstein .Mijn ouders zijn het laatst getrouwd in dat kerkje ,ik heb daar nog foto,s van .Ik Ben geboren in Dennenburg 6 september 1940 en woonde in huize st.Martinus ( de oude pastorie )
Wat interessant en bijzonder, Cas! Hartelijk dank voor je reactie. Weet je misschien ook wat er gebeurd is met het kerkje in Dennenburg, nadat het interieur naar Bokhoven werd overgeplaatst?
Reactie toevoegen